Vad är Hudcancer?

Vad är Hudcancer?

Hudcancer är bland de vanligaste cancerformerna i världen och i Sverige. Hudcancer är en onormal tillväxt av hudceller. Hudcancer utvecklas oftast i hud som är exponerad för solljus (UV strålar). Det finns tre celltyper som är involverade i hudtumörer, skivepitelceller, basalceller och melanocyter. Dessa celler finns alla i epidermis (överhuden), det yttre lagret av huden (1).

En illustration av hudens uppbyggnad och dess olika typer av celler (1)
© Mayo Foundation for Medical Education and Research. All rights reserved

Vad är Melanom?

Melanom har sitt ursprung i melanocyterna, och undergrupper till denna typ av hudcancer är malignt melanom och subkutanmelanom. De flesta melanomceller producerar melanin, och detta medför att melanomtumörer vanligtvis är bruna eller svarta. Dock tillverkar vissa tumörer inte melanin och de kan då uppträda som rosa, bleka eller till och med vita (2).

Melanom kan uppträda var som helst på huden, men oftast på bålen, bröstet eller ryggen hos män och på ben hos kvinnor. Nacke och ansikte är andra vanliga områden. Personer med mörkare pigmenterad hudfärg löper mindre risk att utveckla melanom på dessa vanliga ställen, men vem som helst kan få melanom på handflator, fotsulor eller under naglarna. Melanom kan också uppträda på andra delar av kroppen såsom ögon, mun, genitalier, och anala områden, men detta är mycket mindre vanliga lokalisationer.

Melanom är den aggressiva typen av hudcancer. Den är viktig att diagnostisera i ett tidigt skede eftersom det minskar risken för spridning till andra delar av kroppen. Endast 2 % av all hudcancer är melanom, men den orsakar de flesta dödsfallen i hudcancer (3).

Diagnostisering

Det första och viktigaste tecknet av hudcancer är en ny hudförändring på huden eller en hudförändring som ändras i storlek, form eller färg. En varningssignal är när fläcken varierar i färg och har oregelbunden form/gräns. Ett annat viktigt tecken är om hudförändringen ser olik ut jämfört med alla andra fläckar på huden. Melanom kan uppträda var som helst på kroppen, och även existerande pigmenterade hudförändringar kan utveckla cancer.

 

Det är viktigt att kontrollera sin hud varje månad. Vänner och familj kan hjälpa till vid dessa tillfällen, speciellt på områden som hårbotten och rygg. Om du upptäcker någon av varningssignalerna, kontakta din läkare. Ju tidigare hudcancer upptäcks, desto större är chanserna för en lyckad behandling.

ABCDE reglerna är en annan vanlig använd handledning gällande de vanligaste signalerna av melanom. Kontrollera och berätta för läkaren om du finner någon utav dessa egenskaperna:

A-Asymmetrisk: En halva av fläcken är ett födelsemärke och matcher inte andra halvan

B-Border (gränser): Kanterna är oregelbundna, trasiga, eller diffusa

C-Color (färg): Färgen är inte samma och kan inkludera olika nyanser av brunt eller svart, eller ibland fläckar av rosa, rött, vitt eller blått

D-Diameter: Fläcken är stor mer än 6 mm, men melanom kan ibland vara mindre än detta

E-Evolving (utvecklas): Fläcken kan ändras i storlek, form
eller färg

___

REFERENSER

(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/symptoms-causes/syc-20377605
(2) https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Layers_of_the_skin.jpg
(3) https://www.cancer.gov/types/skin

___

LÄS MER

w.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/detection-diagnosis-staging.html
https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/about/what-is-melanoma.html
https://www.cancer.org/cancer/melanoma-skin-cancer/detection-diagnosis-staging.html
https://www.yervoy.com/metastatic/what-is-metastatic-melanoma
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/basics/causes/con-20031606
http://www.cancer.org/cancer/skincancer/index
http://www.cancer.gov/cancertopics/types/skin
https://www.health.harvard.edu/cancer/melanoma-overview
http://www.trcc.org/for-patients/patient-and-cancer-information/other/summary?id=CDR62713
http://www.cancer.gov/cancertopics/types/skin
https://www.cancerfonden.se/om-cancer/hudcancer
http://www.euromelanoma.org/sweden
https://www.nccn.org/patients/guidelines/melanoma/files/assets/common/downloads/files/melanoma.pdf